Voeding

Dieetleer is één van de vijf pijlers
van de Chinese Geneeswijzen

Voeding

Dieetleer is één van de vijf pijlers van de Chinese Geneeswijzen (naast acupunctuur, kruidengeneeskunde, TuiNa (massage) en Qi Gong (meditatie en energetische lichaams- oefeningen). Wat betreft de uitgangspunten is de Chinese voedingsleer nauw verwant aan de kruidengeneeskunde.

Er zijn verschillende manieren om het onderwerp Chinese voedings- leer te benaderen.

Eén daarvan is om het als afzonderlijke therapie te gebruiken. Vaak houdt dit in, dat je bepaalde voedingsmiddelen speciaal toebereidt en in relatief grote hoeveelheden gebruikt, terwijl andere voedingsmiddelen taboe zijn. Op deze manier werk ik niet met Chinese dieetleer.

Een andere manier is om informatie te geven over de manier waarop de Chinese dieetleer naar voeding kijkt en tips te geven over mogelijke wijzigingen in de voeding die een behandeling met acupunctuur of Chinese kruiden ondersteunen. Op deze manier werk ik vaak met Chinese dieetleer.

Een derde manier is, dat je (als patiënt) zelf een zekere gevoeligheid gaat ontwikkelen voor het effect van voeding op je welbevinden. Hoe voel je je na een bord hutspot, en verschilt dat van hoe je je voelt na een bord aardappelsalade met wortel en ui? Is er verschil tussen een ontbijt met muesli en een ontbijt met havermout? Wanneer klachten als vermoeidheid, energiegebrek, koude- of juist warmtegevoel onderdeel zijn van je verhaal kan het heel zinnig zijn om daarnaar eens bij jezelf te kijken. Op deze manier werk ik ook vaak met Chinese dieetleer.